Начало Принципи Изследвания Градско планиране Отзиви Примери
Новини Видео Преса Въпроси Контакт Линкове

Новини

15.04.2006; Ведическо градче на площ от 308 акра в Далас, Тексас, САЩ

В средата на април Глобалната Страна на Световния Мир закупи парцел от 308 акра (1232 декара) в Далас, Тексас, САЩ, където ще бъде изграден Ведически университет по Аюрведа, Мирен Дворец, супермаркет, жилища, както и търговски и офисни площи. Проектът намира пълната и ентусиазирана подкрепа от кметът на Далас, както и от местните банки.

Презентация на плана на бъдещия град от архитект Айке Хартман можете да видите тук (5.09 Mb / 18 min / wmv).

 


19.03.2006; Делегация от специалисти по Ведическа архитектура в София

От 18 до 20.03.2006 г. на посещение в София бе делегация от четирима водещи специалисти по Махариши Стхапатя Веда, водена от Министъра на архитектурата на Глобалната Страна на Световния Мир, д-р Айке Хартман. На 19.03.2006 г. в центъра на българската фондация в София се състоя и среща с медитатори и желаещи да живеят в къщи по Стхапатя Веда, на която бяха представени от членовете на делегацията сегашните инициативи на Глобалната Страна на Световния Мир за изграждане на Мирни Дворци, центрове и училища по света и в България. Откъс от срещата, на която арх. Войтек Скалски сподели за положителен опит с домове изградени по Махариши Стхапатя Веда може да видите тук.


13.12.2005; Пресконференция в Женева по повод представянето на плановете за реконструкция на Женева

В Женева се състоя пресконференция, на която Глобалната Страна на Световния Мир представи пред журналистите своите планове за реконструкция на града по принципите на Махариши Стхапатя Веда. На 15.12.2005 ще започне представянето на програмата пред архитектите, строителите, предприемачите, както и общинските и държавни представители. На пресконференцията бяха представени планове за преустройството, научни изследвания, материали от пресата за Ведическата архитектура, както и беше отговорено на различни въпроси. Вижте видеорепортажа тук (170 мин)  >>>


12.12.2005; Развитие на строителството по Махариши Стхапатя Веда в САЩ

В началото на следващата година започва работа по построяването на сгради по Махариши Стхапатя Веда на няколко места в и около град Вашингтон. Получена е подкрепа от финансова институция за проектите.

Водят се успешни преговори със строителни фирми за различни проекти в областта на Ню Инглънд. Финализират се споразумения за закупуване на земи. До известния Йел Юнивърсити в Ню Хейвън започва строителство на Мирен Дворец.

В Южна Африка голяма банка е проявила интерес към проектите на Глобалната Страна в района.


02.12.2005; Реконструкция на 7 града в Швейцария по Махариши Стхапатя Веда

(Избери картата, за да я увеличиш)

Д-р Айке Хартман, Министър на архитектурата и градското планиране на Глобалната Страна на Световния Мир, съобщи за плановете за реконструкцията на 7 града в Швейцария - Женева, Лозана, Берн, Базел, Цюрих, Люцерн и Санкт Гален. От западната страна на Женевското езеро като начало се предвиждат 3 нови квартала изградени по Махариши Стхпатя Веда.

01.12. 2005; Изграждане на 12 Мирни Дворци в Германия
В началото на декември 2005 г. от Глобалната Страна на Световния Мир беше съобщено за започването на изграждането на 12 Мирни Дворци (образователни центрове) в различни градове на Германия. На събрание на градския съвет в град Обисфелде, където се планира изграждането на Ведически университет, общинарите приемат 3 разпоредби за един ден, с които се дава разрешение за строежа. Всички отговорни лица, включително и самият кмет, са били изключително добре настроени към бъдещия проект и са му дали веднага зелена светлина. В обикновения случай тази процедура за разрешение може да трае от една до три години. Повече за този проект очаквайте в близкото бъдеще. През декември, 2003 г, в Обисфелде, Германия, беше открит първия Мирен Дворец построен по принципите на Махариши Стхапатя Веда архитектурата. Можете да го видите ТУК, а примери за други Мирни Дворци можете да видите ТУК..


22 Ноември 2005; Квартал по Стхапатя Веда в Палм Спрингс, Калифорния, за подкрепа на успеха


Ръководеният от докторите Аларик и Синтия Аренандер нов луксозен васту (правилно разположен) обект на Мирната колония в Палм Спрингс (The Palm Springs Peace Colony), чиято архитектура подкрепя успеха в живота, предизвиква силен интерес. Проектът ще бъде първата и най-голяма за сега в света Мирна колония с Мирни Дворци за мъже и за жени и ще се намира в едно от най-хубавите и чисти места на планетата.                 цялата статия >>>20 Юли 2005
; Първи договор по Програмата за глобална реконструкция
На 20.07.2005 г. беше сключен първия договор по Програмата за глобална реконструкция между строителен предприемач от Турция, Еркан Индже, и Глобалната Страна на Световния Мир. Еркан e предприел изграждането на няколко комплекса от общо около 150 сгради в Турция. В своя план той предвижда изграждането на къщи в 4-5 размера на цена между $50 и $400 хиляди. В близко бъдеще предстои превеждането на неговия интернет сайт на няколко езика и тогава ще има повече информация за проекта.

Юли, 2005; Начало на Програмата за глобална реконструкция на Глобалната Страна на Световния Мир
На 18 и 19.07.2005 г. във Влоодроп, Холандия, се проведе международна конференция с участието на над 100 страни, на която се разгледа Програмата на ГССМ за глобална реконструкция. По време на конференцията фирми от почти всички страни-участнички подписаха с ГССМ договори за изграждане на жилищни комплекси по принципите на Махариши Стхапатя Веда. Между тези фирми са водещи строителни компании на Япония, Германия, Франция, Финландия, Холандия, Швейцария, Белгия, Турция, САЩ, Латинска Америка и дрСилата на Васту: Една фантастична история
Паул Уорланд знаел, че неговият дом стои директно на пътя на най-големия пожар в Южна Калифорния от много години насам. През есента на 2003, трагична серия от горски пожари унищожи хиляди домове в Южна Калифорния. През октомври, най-големият от всички пожари, пожарът в Седар Фолс, започва да пълзи от ненаселена гора към град Рамона и къщата построена според Ведическата архитектура на Пол и Жанет Уорланд. Тази вечер Пол наблюдавал оранжевият блясък, който се превръщал в огромен приближаващ се пожар и започнал да облива с вода новия си дом, който той проектирал и построил според принципите на Махариши Ведическата Архитектура. Към полунощ огньовете били вече близо и се издигали високо.                                                           цялата статия >>>

Сграда, подкрепяща благосъстоянието

Историята на построяването на най-големия независим център за онкологични заболявания в Западните Съединени Щати според принципите на Махариши Ведическата Архитектура и на визионерите, които са го създали

...Д-р Рави Пател, основателят на центъра, забелязал, че неговият персонал е по-ефективен и по-удовлетворен от работата в новата сграда. Той отбелязва: „Дълбоко съм впечатлен да установя как по такъв прост и красив начин Махариши Ведическата Архитектура може да донесе огромна промяна в благосъстоянието на човек на всички равнища на живота.”    цялата статия >>>

 


11 Ноември 1999; "DECCAN CHRONICLE", Индия: Храм остава недокоснат от циклон

Бхубанесуор, 11 Ноември 1999: Телевизионната кула рухна, електрическите стълбове паднаха като кегли и огромни дървета бяха изкоренени, когато суперциклонът изля своята ярост, но многобройните храмове в града останаха невредими. Насред руините навсякъде, тези храмове все още стоят изправени. Нито една сграда, болшинството от които датират от шести до 12 век, не пострада. На някои места дори знамето върху храма не е отвято, въпреки че скоростта на вятъра в столицата достигна 250 км в час. Същият беше случаят с други храмове по цялото крайбрежие, където бурята остави следи от смърт и разрушение. Според надзорника от Държавния Департамент по Археология , Б.К. Рат, градът има около 320 храма, които датират от шести до осемнадесети век, но никой от храмовете не се е срутил или претърпял сериозни щети от циклона. Той казва, че всичките дебастал (религиозни места), където храмовете са били построени, стриктно са следвали традиционните текстове за архитектура на храмовете и са основани на васту философията. Рат казва, че според докладите получени от неговия департамент, никой храм по крайбрежието не е бил повреден от циклона.

Оригинала на статията вижте тук >>>

 

® Махариши Стхапатя Веда, Махариши Васту, Веда къща и Васту Видя са запазени марки на Maharishi Vedic Education Development Corporation и се използват с подлиценз или с разрешение.