Начало Принципи Изследвания Градско планиране Отзиви Примери
Новини Видео Преса Въпроси Контакт Линкове

Новини

Сграда, подкрепяща благосъстоянието

Историята на построяването на най-големия независим център за онкологични заболявания в Западните Съединени Щати според принципите на Махариши Ведическата Архитектура и на визионерите, които са го създали

Д-р Рави Пател е бил тийнейджър в Южна Африка, когато за първи път прочел „Науката за битието” (Science of Being and Art of Living) на Махариши Махеш Йоги. Той бил много впечатлен от книгата, но не могъл да намери учител по Трансцендентална Медитация (методът за развитие на съзнанието, посочен в книгата).

Когато идва в САШ, за да учи в медицински университет, той научава и техниката на Трансценденталната Медитация през 1975-та година. Завършва образованието си, като специализира в лечението на онкологични заболявания.

Жената на д-р Пател, Нанина, също е лекар. Когато тя предложила да се преместят в Калифорния, и двамата погледнали на това като възможност да изградят свой собствен център за онкологични заболявания.

За Ведическата архитектура те чули от Махариши в средата на 90-те години. Затова, когато техният център в Бейкърсфийлд се нуждаел от повече пространство, решили да построят изцяло нова сграда според принципите на Махариши Ведическата Архитектура.

Било е предизвикателство да се интегрират всичките изисквания на медицинския център с площ от 850 кв.м. с детайлизираните предписания на Махариши Ведическата Архитектура. Д-р Пател е бил запознат с принципите на правилната ориентация и правилното разположение, но е бил изненадан да научи за Ведическата архитектурна система на точни измерения и пропорции, които изискват по-голяма прецизност в строенето в сравнение с конвенционалната архитектура.

Имало е предизвикателства, с които трябвало да се справят при оградата, разположението на стаите и Брахмастана (центъра на сградата). В опит да се намери лесно решение, са били предложени компромиси на офиса на консултантската фирма по Махариши Стхапатя Веда. Отговорът бил: „Дори и да е трудно, не правете компромиси. Това е в името на щастието на хората.” Този отговор направил дълбоко впечатление на д-р Пател и той продължил да работи със своя архитект, за да интегрира Ведическите архитектурни принципи колкото е възможно най-пълно в дизайна. Сградата била завършена през 1998-ма година.

Пациентите забелязват разликата
Пациентите, които минават през химио- и радиотерапии са много добре запознати с неприятните странични ефекти от тези лечения. Ето защо не е изненада, че много често те имат негативно отношение към сградата, където те получават лечението и биха направили всичко възможно, за да избягнат посешението й.

Но пациентите посещаващи Центъра по кръвни и онкологични заболявани (Comprehensive Blood and Cancer Center) в Бейкърсфийлд, Калифорния, съобщават за много различно преживяване. Те споделят, че това е добра среда за лечение и възстановяване. Всъщност, не е необичайно те да се отбиват, когато не са в програмата си за лечение, просто защото им липсва подхранващата атмосфера на сградата. Променило се не само поведението и преживяванията на пациентите. Д-р Рави Пател, основателят на центъра, забелязал, че неговият персонал е по-ефективен и по-удовлетворен от работата в новата сграда. Той отбелязва: „Дълбоко съм впечатлен да установя как по такъв прост и красив начин Махариши Ведическата Архитектура може да донесе огромна промяна в благосъстоянието на човек на всички равнища на живота.”


Д
онасяне на ползите вкъщи
Семейство Пател скоро решили, че те искат да се радват на същите положителни резултати в техния домашен живот. Работейки отново с местен архитект и службата за консултации по Махариши Стхапатя Веда към Махариши Глобъл Кънстръкшън, те проектирали и построили нов дом, в който се преместили през 2002-а година. Д-р Пател харесва дълбоката тишина у дома, която е различна от по-активната атмосфера на онкологичния център. На практика, подобно на много притежатели на Махариши Васту къщи, той установява, че през цялото време очаква да се прибере у дома.

В предишния дом на Пател техният 11 годишен син се е страхувал да спи сам и предпочитал да спи в стаята на родителите си. През първата нощ, в която те се преместват в новия Махариши Васту дом, техният син се оттеглил сам в спалнята си и спал нормално през нощта. Това бил първият път от много години, когато той не дошъл в спалнята на родителите. Сега той винаги спи отделно, без да изпитва страх.

Семейство Пател са били домакини на много гости от Индия в своя дом, включително музиканти и Индийски светци. Посетителите винаги споделяли дълбокото чувство на покой, което усещали в къщата и задълбоченото преживяване на медитациите си в нея, които са били по-силни, от където и да било.

Време на растеж
През 2000-та година сем. Пател вече били завършили първото допълнение от своята клиника, създавайки най-големия независим комплексен център за онкологични заболявания в Западните Съединени Щати. Третирайки до 400 души на ден в Махариши Васту сграда, сем. Пател днес започват третото разширение на сградата (2004-а г).

Д-р Пател споделя, че неговите служители са много щастливи в Центъра и на практика очакват с желание работния ден. Много от тях са споделили колко по-добре се чувстват при работата в Махариши Васту сграда. Точно както и пациентите, те забелязват, че са много по-спокойни в нея.
Успехът на клиниката, както финансов така и при лечението на пациентите, довел до постоянен поток от посетители, които искат да научат как функционира тази специализирана сграда, за да изградят подобни центрове на други места.

Въпреки, че финансовият успех на центъра продължава да расте, това не е най-голямото удовлетворение за д-р Пател: „Около шест месеца, след като се преместихме в центъра за онкологични заболявания, осъзнах , че моето внимание се е преместило – от фокусирано върху печалбата към фокусирано върху това как да допринеса полза за целия свят.”
® Махариши Стхапатя Веда, Махариши Васту, Веда къща и Васту Видя са запазени марки на Maharishi Vedic Education Development Corporation и се използват с подлиценз или с разрешение.